Isolering används som straff

SIS2009-06-24

En granskning som Sveriges Radios Ekot genomfört visar på stora brister i Statens institutionsstyrelses, SiS, användning av möjligheten att isolera barn och ungdomar.

Ekot har gått igenom närmare 500 fall där SiS använt sig av möjligheten att avskilja intagna barn och ungdomar. Till grund för granskningen har legat 463 beslut och journalanteckningar från andra halvåret 2008 om isoleringsstraff.

Enligt granskningen används möjligheten att avskilja intagna som straff för förseelser av olika slag, ibland av relativt lindrig art. SiS egna regler säger att avskiljning bara får användas när en omhändertagen är så aggressiv, våldsam och utagerande att det är risk för att han eller hon skadar sig själv, andra ungdomar eller personal, och det inte går att lugna ner personen på annat sätt.

– Det som ska vara en undantagsåtgärd har använts med stor frekvens, och att barn har isolerats i strid med lagen, bland annat har det använts som bestraffning av barnen. Med tanke på omfattningen och med tanke på hur utlämnade barnen är på statens institutioner i det här sammanhanget, så tycker jag att man kan se det här som en rättsskandal, säger barnombudsman
Fredrik Malmberg till radion.

I ett pressmeddelande säger SiS generaldirektör
Ewa Persson Göransson att det är viktigt att personalen arbetar enligt SiS etiska riktlinjer:

– Avskiljning får under inga som helst omständigheter vara ett straff eller ses som en behandlingsmetod. Det är en skyddsåtgärd, och förutsättningarna för avskiljning måste vara uppfyllda.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Inlagt av Tobias Bjerman (ej verifierad) tors, 06/25/2009 - 01:13
Självklart begås det fel, men man måste också se hur det ser ut på arbetsplatsen. Kontinuerkiga hot och våld förkommer hela tiden. Ibland är juridiken och verksamheten inte i fas vilket gör att fel begås i formalia. Detta måste självklart göras bättre men i tider med ekonmiska tryck minskar möjligheten att hinna med det administrativa som oftast är den felaktiga länken. De fall som slås upp i media är självklart ytterligheter. Om man tittar på större delen av verksamheten finns det mycket annat att se. Detta är ett axplock ur det vi är dåliga på eller inte klarar av.
När skall den övriga verksamheten belysas som utgör större del av den befintloga verksamheten.
Detta är inget försvar av felaktigheter som görs men än något vinklad bild om man ser till helheten och det vi faktiskt arbetar med.

Svarar gärna på vidare frågor.
Men vi välkomnar både granskning och då också en översyn på kraven i arbetet och den faktiska arbetsmiljön.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA