Kritik mot särskilda ungdomshem

SIS2011-02-08

Socialstyrelsen riktar kritik mot Statens institutionsstyrelses, SiS, särskilda ungdomshem efter en omfattande granskning. Samverkan med hälso- och sjukvården brister ofta.

Socialstyrelsen har granskat 26 av SiS institutioner och intervjuat 110 intagna ungdomar mellan 13 och 19 år. Tolv av de undersökta institutionerna får någon form av kritik av Socialstyrelsen efter granskningen.

Socialstyrelsen konstaterar att samverkan med hälso- och sjukvården på var tredje institution inte fungerar. Det leder till att placerade ungdomar inte får tillgång till sjukvård i tid. Det gäller framför allt den psykiatriska vården.

”Dessa brister kan inte SiS åtgärda på egen hand. Ansvaret för en fungerande samverkan vilar lika mycket på landstingen”, säger Socialstyrelsens inspektör Margareta Florin i ett pressmeddelande.
Socialstyrelsen har också granskat isolering som åtgärd på SiS ungdomshem. Myndigheten drar slutsatsen att isolering av ungdomar oftast sker korrekt. Men på flera institutioner påpekas brister i dokumentation och rättssäkerhet. Socialstyrelsen vill också att SiS blir bättre på att följa upp beslut om isolering så att den unge förstår bakgrunden till åtgärden

”Avskiljning är en skarp åtgärd som ungdomarna upplever som obehaglig. Därför är det glädjande att isolering används mer sällan än tidigare och att lagstiftningen på området i de flesta fall följs”, säger Margareta Florin.

I ett pressmeddelande menar SiS generaldirektör Ewa Persson Göransson att det är glädjande att ungdomarna bemöts och vårdas på ett korrekt sätt och känner sig trygga och lyssnade till:

”Det är glädjande att få ett kvitto på att det vi gör i allt väsentligt är korrekt”, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA