SiS vill ha kortare isoleringstider

UNGDOMSVÅRD2009-12-15

Statens institutionsstyrelse, SiS, vill minska möjligheterna att isolera tvångsintagna ungdomar. Förslaget är ett resultat av myndighetens egen genomgång av fattade beslut.

Var femte ungdom som placeras för tvångsvård på något av SiS särskilda ungdomshem placeras vid något tillfälle i isolering. Det visar en genomgång som gjorts inom myndigheten av verkställda isoleringar. I en debattartikel i Dagens Nyheter välkomnar myndighetens chef Ewa Persson Göransson att Socialstyrelsen nu ska ta över tillsynen av SiS. Enligt hennes redovisning är avskiljning en åtgärd som bara ska användas för att skydda den enskilde, andra intagna eller personalen.

På regeringens uppdrag har SiS sammanställt en rapport om hur möjligheten till avskiljning av ungdomar används. Av 1 477 ungdomar som vårdades på någon av SiS anstalter under 2008 blev 363 föremål för avskiljning. Totalt fattades 969 beslut om avskiljning, eftersom samma ungdom utsattes för åtgärden flera gånger under året. Under 2009 har en mindre andel av ungdomarna blivit isolerade – 281 av totalt 1 492 intagna har isolerats totalt 855 gånger.

”Det är en grupp ungdomar med mycket svåra problem som mot sin vilja kommer till våra låsta ungdomshem. Kriminellt beteende, utagerande, våld och missbruk är vanliga orsaker till placering”, skriver Ewa Persson Göransson.

När nu SiS egen tillsynsenhet gått igenom samtliga avskiljningsbeslut har man beslutat om fördjupad granskning av 112 ärenden. Där har man konstaterat bristande dokumentation och omständigheter som tyder på att tillämpningen av bestämmelserna inte har varit korrekt. Ewa Persson Göransson föreslår att den nuvarande möjligheten att besluta om avskiljning i upp till 24 timmar ändras, så att maxtiden sätts till sex timmar med en möjlighet att förlänga med ytterligare sex timmar. Vid förlängning ska tillsynsmyndigheten underrättas.

”En oberoende tillsyn kan bara vara av godo och till nytta för de barn och ungdomar som vistas på behandlingshemmen. SiS kommer också själva att fortsätta arbeta med systematisk granskning av rättssäkerheten vid de särskilda ungdomshemmen och LVM-hemmen”, skriver Ewa Persson Göransson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA