Annons:

It-attacken mot Skatteverket svårstoppad

IT-SÄKERHET2023-05-09

Den överbelastningsattack som drabbade Skatteverket under förra veckan fortsatte också på måndagen. Omkring hälften av de igenproppande anropen kommer från de nordiska grannländerna, skriver Dagens Nyheter.

Det var på torsdagen den så kallade ddos-attacken mot Skatteverket inleddes. Under flera dagar har det varit svårt för besökare att komma åt myndighetens tjänster eller ens komma in på hemsidan.

”De fortsätter sina försök att överbelasta våra servrar och vi ger motverkanseld för att säkra våra kunders tillgång till våra tjänster. Det är lite av en katt-och-råtta-lek där vi stänger och öppnar beroende på hur trafikmönstret ser ut”, säger Skatteverkets it-direktör Peder Sjölander till tidningen.

En vanlig metod för att förhindra överbelastningsattacker är att begränsa trafiken från andra länder. Men den här gången var det svårt eftersom ett stort antal av de oönskade anropen till Skatteverkets servrar kom från de nordiska länderna, där också huvuddelen av myndighetens legitima trafik kommer ifrån.

”I vanliga fall brukar vi vara ganska förskonade från skandinavisk trafik, utan det brukar vara Östeuropa som används som brygga till oss, eller att man använt exempelvis Norge som subnät. Den här gången har hälften kommit från övriga Europa och hälften från Norden vilket varit mer utmanande för att vi vill finnas tillgängliga för våra legitima kunder”, säger Peder Sjölander till Dagens Nyheter.

Enligt tidningen har överbelastningsattacken inte drabbat ordinarie deklarationer. Attacken inleddes inte förrän dygnet efter sista deklarationsdagen. Nu väntar en ny utmaning, då elbolagen ska rapportera in energiförbrukningen inför att företag kan börja söka elstöd med start 30 maj.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA