Myndigheter drabbade av cyberangrepp

IT-SÄKERHET2023-05-08

Skatteverkets webbplats är blockerad av ett cyberangrepp. Flera andra myndigheter rapporteras också vara utsatta, vilket bekräftas av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Skatteverket publicerade redan under torsdagskvällen ett pressmeddelande om att myndigheten utsatts för ett cyberangrepp. Webbplatsen är ännu på måndagsförmiddagen i huvudsak blockerad för besökare. Den som överhuvudtaget får upp någon webbsida möts av texten ”Just nu förekommer störningar på webbplatsen och e-tjänsterna pga ett cyberangrepp. Vi arbetar på att lösa det”.

Enligt flera medier har också Polisen drabbats av störningar under veckoslutet. Polisen har inte gett någon detaljerad förklaring till IT-problemen, som bland annat gjorde det svårt att komma fram till Polisens växel via 11414. Störningarna ska inte ha drabbat nödnumret 112.

”Polisens IT-haveri är till stor del löst nu”, meddelade polisens presstalesperson Hans-Jörgen Ostler till Radio Göteborg på måndagsmorgonen.

MSB vill inte kommentera om flera myndigheter drabbats av attacker under söndagen.

”Detta är sekretessbelagt och de enskilda aktörerna får svara på detta, men under den gångna veckan har flera svenska sajter haft it-incidenter”, säger Elin Bohman, pressekreterare vid MSB, till Dagens Nyheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA