Bild: Magnus Fröderberg/Inspektionen för vård och omsorg

IVOs generaldirektör lämnar sitt uppdrag

INSPEKTIONEN FÖR VÅRD OCH OMSORG2024-05-30

Förordnandet löper ut först nästa år, men nu väljer generaldirektören för Inspektionen för vård och omsorg, Sofia Wallström, att lämna sin post. ”Det här kommer som en stor överraskning”, säger Sara Gunnar, STs avdelningsordförande på myndigheten.

Sofia Wallström tillträdde som generaldirektör för Inspektionen för vård och omsorg, IVO, 2019. Nu lämnar hon i förtid på egen begäran, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Beskedet kommer kort efter att det kommit larm från IVO sydväst om tystnadskultur och hierarkisk styrning på myndigheten. Publikt rapporterade nyligen om den utredning som företagshälsovården Feelgood gjort, som lyfter svåra arbetsmiljöproblem som enligt utredarna har koppling till hur myndigheten styrs centralt.

– Det här kommer som en stor överraskning, det var inget vi hade någon aning om, säger Sara Gunnar, avdelningsordförande för ST inom IVO, till Publikt.

Enligt henne återfinns arbetsmiljöproblemen på hela myndigheten.

– Vi har fått signaler från alla avdelningar på myndigheten om liknande problem, så det är inte isolerat på sydväst på något sätt. Vi har också påtalat att det finns problem med förtroendet för ledningen under en längre tid. Men vi har inte fått gehör.

Huruvida det finns någon koppling mellan rapporten och att Sofia Wallström nu meddelar sin avgång vill hon inte spekulera i. Däremot betonar hon att IVO nu befinner sig mitt i ett stort arbete med att förbättra situationen.

Hur tror du att det arbetet kommer att påverkas av att Sofia Wallström slutar?

– Det är jättesvårt att veta. Om jag förstått det rätt ska hon sitta kvar till sista september och då är frågan vad hon ska ha för roll fram till dess. Men det här skapar så klart jättemycket oro på myndigheten.

Parallellt med beskedet att Sofia Wallström lämnar IVO meddelar branschorganisationen Lif att hon tillträder som organisationens nya vd. Hon tillträder på Lif den 1 oktober.

IVO skriver i sitt pressmeddelande att regeringen kommer att inleda rekryteringen av en ny generaldirektör inom kort.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA