Ja med tvekan till förändrad Pul

PUL2006-03-14

Lagrådet uttrycker stor tveksamhet till lagförslaget om att mjuka upp Pul. Trots det avstyrks inte ändringarna.

Regeringen anser att de förändringar man vill göra i Personuppgiftslagen, Pul, är förenliga med EG-rätten och EUs datadirektiv, något som Lagrådet inte känner sig helt övertygat om.

Lagförslaget innebär att det ska bli enklare att behandla personuppgifter i löpande text. Kravet på samtycke för att få behandla känsliga personuppgifter som ras, hälsa och politiska åsikter slopas.

Men det ska fortfarande vara förbjudet att behandla uppgifterna så att det kränker någons integritet.

Att skapa en »missbruksmodell« som regeringen kallar det, ansågs vara ett problem när datadirektivet infördes. Men i dag, med den praxis som skapats, anser man det möjligt att förenkla den vardagliga hanteringen av personuppgifter.

Lagrådet anser att det fortfarande är osäkert om en missbruksmodell är förenlig med EG-rätten. Dessutom blir det svårt att förutse vad som är tillåtet, vilket kan vara ett problem ur rättssäkerhetssynpunkt, enligt Lagrådet.

Men trots betänkligheterna väljer lagrådet att inte avvisa förslaget.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA