Ja till ändringar i a-kassan

A-KASSAN2006-12-13

Den borgerliga regeringen har lyssnat på kritiken från a-kassornas samorganisation. Nu skjuts en sänkning av ersättningen upp och på STs a-kassa är chefen Marianne Kjellquist lättad.

Av:  Mikael Silberstein

– Vi och flera andra a-kassor vänder oss mot att förändringarna görs alldeles för snabbt. Det är bra att de lyssnat. Men vi kommer ändå få göra mycket arbete manuellt och det blir dyrt.

Efter ett möte tisdagen den tolfte december ställde sig riksdagens arbetsmarknadsutskott bakom förslagen om ändringar av a-kassan. Men utskottet föreslår att sänkningen av ersättningen till 65 procent av inkomsten inte genomförs i årsskiftet, utan den femte mars.

– Vi tackar för ändringen. Jag upplever att det är arbetsmarknadsutskottet som lyssnat på a-kassorna och inte regeringen, säger Marianne Kjellquist.

Hon bedömer att STs a-kassa kommer att få mata in många uppgifter manuellt i ett halvår innan det nya systemet fungerar.

Det slutgiltiga beslutet om ändringarna av a-kassan tar riksdagen den 20:e december.

Förslaget till ny a-kassa

* Medlemsavgifterna till a-kassan höjs kraftigt. STs a-kassa höjer från 84 till 315 kronor per månad.

*Den som är arbetslös behåller den nuvarande lägre a-kasseavgiften. Men det räcker att ha
arbetat en dag under en månad för att den nya högre avgiften ska gälla.

*Ersättningen sänks från 80 till 70 procent efter 200 dagars arbetslöshet och till 65 procent efter 300 dagar. Den som har minderåriga barn får 70 procent i 450 dagar. Högsta dagpenning blir 680 kronor. I dag är nivån 80 procent, med ett takbelopp på 730 kronor per dag de första 100 dagarna, därefter 680 kronor.

*Avdragsrätten för a-kasseavgiften och fackavgiften slopas. Arbetsgivare behåller sin avdragsrätt för avgifter till arbetsgivarorganisationer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA