Ja till strängare kemikalielag

EU2005-10-05

Europaparlamentets miljöutskott röstade igår ja till en strängare kemikalielag. I mitten av november tar det djupt oeniga parlamentet sitt beslut.

Kemikalieindustrin har bland annat hävdat att de stränga miljökrav som fanns i det ursprungliga förslaget skulle bli alltför kostsamma för företagen.

Europafacket har å sin sida hävdat motsatsen då ett starkt miljöskydd betyder friskare arbetstagare.

EU-parlamentets utskott för den inre marknaden och industriutskottet har tidigare röstat för inskränkningar i kemikalielagen.

En majoritet i miljöutskottet var emot de båda utskottens urvattning av lagförslaget.

Enligt de svenska fackens Brysselkontor var det liberaler, socialdemokrater, de gröna och vänstern som röstade för en strängare lagstiftning, medan de konservativa röstade emot.

Enda undantaget i den konservativa gruppen var Anders Wijkman, kd. Moderaterna har ingen ledamot i miljöutskottet.

Kemikalielagen ska behandlas av parlamentet i sin helhet vid sessionen den 14 till 17 november.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA