Jag ville vara med om arbetet framför oss

OMLOK2007-02-06

–Mentalt är jag på gång här i Visby, säger Anneli Strömberg Fatty, en av 13 fast anställda på Riksutställningar som prövar att följa med när myndigheten flyttar till Gotland.

På Riksutställningar kom beslutet om omlokalisering till Gotland som en blixt från klar himmel våren 2005. Riksutställningar hade inte funnits med när underlaget för regeringens beslut togs fram, utan slängdes in i sista stund för att nå målet att skapa 690 nya jobb på Gotland efter försvarsneddragningarna.

Den omedelbara reaktionen var att i princip ingen var beredd att flytta från Stockholm. Men nu har nästan var tredje av de fast anställda, 13 av 43, beslutat att åtminstone prova på att jobba i Visby.

–Jag bestämde mig redan sommaren 2005. Jag kände efter om jag ville eller inte ville, säger Anneli Strömberg Fatty, som är enhetsledare för kommunikation.

»Spännande saker framför oss«

Hon är en av två anställda som redan har flyttat från de gamla lokalerna i Henriksdal i Nacka till Visby. Nu arbetar hon tillsammans med elva andra i de tillfälliga lokalerna i Björkanderska Gården. Innan semestern kommer de att vara 25, varav de allra flesta är nyrekryterade.

–Riksutställningar har en så spännande verksamhet och det arbete som låg framför oss ville jag vara med om. Sedan var det enklare för mig att ta beslutet i och med att jag inte har några barn som går i skolan. Jag har bara en man och en lättlurad hund. De sociala förutsättningarna har varit enkla för mig.

Riksutställningar ska flytta ihop med Riksantikvarieämbetet, som också är i färd med omlokalisering och tillsammans bygger man nu ett eget hus i Visby.

–Jag ser fram emot det magiska datumet i december när vi ska flytta in i de nya lokalerna, säger Anneli Strömberg Fatty.

–Det är otroligt spännande att samtidigt som vi funderar över den framtida organisationen så bygger vi ett hus – man kan bygga den fysiska verkligheten samtidigt som man planerar för projekt. Vi är verkligen med och styr arkitektens arbete.

Provperiod för flyttare

De som har bestämt sig för att flytta med får en provperiod på nio månader med kompensation för dubbelt boende och lönetillägg för hemresor. Efter de nio månaderna kan man välja att stanna i Visby – eller gå över i omställning med stöd av omställningsorganisationen Komom. Väljer man att bli kvar på Gotland är det ordinarie avtalsvillkor som gäller. Enligt dessa kan man under 18 månader få 1400 kronor i månaden för reskostnader.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA