JämO ifrågasätter jämställdhetsbonus

JÄMO2008-01-17
Också Jämställdhetsombudsmannen, Jämo, kritiserar regeringens förslag till jämställdhetsbonus i föräldraförsäkringen.

– Tyvärr saknar förslaget om jämställdhetsbonus en analys av vilka effekter det får för kvinnor och män och för olika grupper. Det är anmärkningsvärt, med tanke på att det uttalade syftet är att främja just jämställdhet, säger Jämo Anne-Marie Bergström i ett pressmeddelande.

Enligt Jämos remissvar är det effektivaste sättet att nå en jämn fördelning av föräldraledigheten mellan män och kvinnor att individualisera föräldraförsäkringen.

Jämo är inte heller övertygad om att det är familjens ekonomi som spelar den avgörande rollen för hur föräldrar väljer att fördela uttaget av föräldrapenning.

– Det finns mycket som talar för att ekonomin inte har den betydelse som den ofta tillmäts, säger Anne-Marie Bergström och påpekar att höjningen av inkomsttaket i försäkringen inte haft någon utjämnande effekt.

Jämo ställer sig bakom målsättningen att åstadkomma en jämnare fördelning av föräldraförsäkringen, men anser att en jämställdhetsbonus är ett sämre alternativ än att individualisera föräldraförsäkringen fullt ut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.