Jämo skickar 35 000 brev

JÄMO2005-11-11

Jämställdhetsombudsmannen, Jämo, skickar brev till alla svenska arbetsgivare med mer än tio anställda. Enligt SCB har bara var tredje av dem upprättad den jämställdhetsplan som lagen kräver.

– Det är en mänsklig rättighet att slippa bli diskriminerad på grund av sitt kön. Därför är det förebyggande arbetet så viktigt, skriver Jämo Claes Borgström i brevet.

Jämställdhetslagen säger att alla arbetsgivare ska bedriva ett målinriktat arbete för att främja jämställdhet. Företag med tio eller fler anställda är enligt lagen skyldig att varje år upprätta en jämställdhetsplan i samverkan med de anställda och deras organisationer.

I en nyligen genomförd undersökning har SCB frågat företag om deras jämställdhetsarbete. Fyra av tio företag med fler än 200 anställda uppger att de har en jämställdhetsplan. Bland de privata företagen med 10-49 anställda har bara vart fjärde företag upprättat en.

Bland statliga myndigheter har 84 procent av de med minst 200 anställda en jämställdhetsplan – att jämföra med 76 procent för myndigheter med 199 eller färre.

I brevet till arbetsgivarna skriver Jämo att många av dem kommer att bli föremål för granskning redan under nästa år. En kopia av brevet går också till den största fackliga organisationen på respektive arbetsplats.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA