Göteborg är platsen för den nya Jämställdhetsmyndigheten som invigs idag.
Bild: Mostphotos
Göteborg är platsen för den nya Jämställdhetsmyndigheten som invigs idag.

Jämställdhetsmyndigheten invigs i dag

JÄMSTÄLLDHET2018-01-12
Den nya Jämställdhetsmyndigheten, som i dag invigs i Göteborg, är en viktig pusselbit i regeringens arbete för ökad jämställdhet, skriver statsminister Stefan Löfven och jämställdhetsminister Åsa Regnér i en gemensam debattartikel.

Den nya jämställdhetsmyndigheten lokaliseras till Angered i nordöstra Göteborg och Lena Ag är generaldirektör. 

”Jag vill egentligen inte peka ut något område som mer viktigt än något annat, men vi kommer att fokusera mycket på mäns väld mot kvinnor och hedersrelaterat våld”, säger Lena Ag till lokalradion P4 Göteborg.

Jämställdhetsmyndigheten ska enligt regeringens beslut ha totalt 75 anställda.

Sverige har kommit en bra bit i jämställdhetsarbetet, skriver Stefan Löfven och Åsa Regnér, båda S, i sin debattartikel i Göteborgs-Posten idag:

”Nu samlar vi kunskap och ansvar för jämställdhetspolitiken hos en myndighet. Arbetet blir mer fokuserat och effektivare. Myndigheten kommer att främja ett systematiskt, sammanhållet och effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken på alla nivåer i samhället, såväl nationellt som regionalt och lokalt. Den ska stödja andra statliga myndigheter i deras arbete och samla och sprida kunskap baserad på forskning och beprövad erfarenhet.”

Enligt debattartikeln har jämställdhetspolitiken hittills varit splittrad, med bristande möjligheter för uppföljning och samordning, därför att den varit fördelad på många myndigheter. Tillfälliga satsningar och projekt har fokuserat på vad som har varit möjligt att göra under en begränsad period, snarare än på vad som hade varit bäst att göra för att nå varaktiga resultat:

”Regeringen har redan gett den nya Jämställdhetsmyndigheten i uppgift att samla och sprida kunskap om sexuella trakasserier efter metoo. Myndigheten har även i uppdrag att se över viktiga jämställdhetsfrågor som tenderar att glömmas bort, till exempel funktionshindrade kvinnors ekonomiska situation”, skriver Stefan Löfvenn och Åsa Regnér.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.