Jämställdhetspengar frös inne

JÄMSTÄLLDHET2008-04-14

Regeringens anslag till jämställdhetsprojekt fryser inne. Av anslaget på 400 miljoner kronor förra året har bara 148 miljoner kommit till användning, enligt tidningen Riksdag & Departement.

– Det är uppseendeväckande fantasilöst av regeringen att inte lyckas hitta lämpliga projekt att satsa pengarna på, säger Claes Borgström, socialdemokraternas talesperson i jämställdhetsfrågor, till TT.

Enligt en genomgång som gjorts av Riksdag & Departement har 100 miljoner kronor gått till ett jämställdhetsprojekt i kommuner och landsting. Dessutom har regeringen beviljat 48 miljoner kronor till en handfull andra projekt. Bland annat har länsstyrelserna fått 15 miljoner kronor för insatser mot hedersrelaterat våld och 3,5 miljoner har gått till en virtuell ungdomsmottagning.

Enligt statssekreterare Christer Hallerby på integrations- och jämställdhetsdepartementet är den stora arbetsbelastningen på departementet anledningen till att hela anslaget inte gått åt: ”Varje satsning måste kvalitetsgranskas ordentligt och det tar en hel del resurser. Att skicka ut pengar utan att kvalitetssäkra dem vore ett oansvarigt slöseri med skattemedel”, säger han till TT.

De drygt 250 miljoner kronor som inte utnyttjades förra året har frusit inne. Christer Hallerby hänvisar till att 400 nya miljoner anslagits för 2008.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA