Järnvägsanställda avstängda

SPÅRTRAFIKEN2010-01-15

Två anställda på Öresundstågen i Skåne har blivit avstängda från sitt arbete efter att ha lagt ut bilder från jobbet på Facebook. Arbetsgivaren DSB First anser att de åsidosatt säkerheten.

Två anställda på DSB First kallades i tisdags till ett möte med bolagets chefer, skriver flera morgontidningar i Skåne. De informerades om att ledningen sett de bilder de två lagt ut på Facebook, bilder som tagits i samband med arbetet och som visade hängande tak, trasiga skyltar och snöfyllda växlar.

– Jag hade lagt upp dem i ett privat album som bara mina vänner kan se. Jag förstår inte hur cheferna fått syn på dem. Någon måste ha läckt. Hur som helst var det oskyldiga bilder, säger den lokförare som stängts av till tidningarna.

Under mötet fick de två veta att de var avstängda från jobbet tills vidare, därför att de varit illojala med företaget. Nästa vecka är de två avstängda medarbetarna kallade till ett nytt möte.

Enligt DSB Firsts kommunikationsdirektör Irene Lippold visar bilderna att de två har åsidosatt säkerheten på tågen:

– Det finns bilder som visar att man inte prioriterat säkerheten ombord. Bland annat har man fotograferat från hytten medan tåget rullat. Därför måste vi nu göra en utredning.

Anställda ska inte fotografera tågen eller dess delar, säger Irene Lippold. Personalens fokus ska ligga på säkerheten.

ST är inkopplat på händelsen, uppger tidningarna, som dock inte lyckats få någon facklig kommentar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA