Jättegranskning av jämställdheten

JÄMO2006-09-12

I dagarna har JämO, skickat ut brev till över 400 arbetsgivare i staten och privata företag. Det är första etappen i en granskning av jämställdheten på arbetsplatser med sammanlagt en miljon anställda.

I breven begär JämO in arbetsplatsernas jämställdhetsplaner. När planerna kommer in bedömer JämO om de uppfyller lagens krav, exempelvis att man ska göra en lönekartläggning och visa hur man ska komma till rätta med eventuella osakliga löneskillnader.

I steg två, i februari, skickas likadana brev till ytterligare cirka 800 arbetsgivare. Kommuner och landsting är inte med, eftersom JämO redan arbetat mycket med de områdena.

Hela granskningen ska vara klar sommaren 2007. Satsningen sker med hjälp av extrapengar i budgeten, 18 miljoner kronor på tre år, och ska följas av en utomstående utvärderare.

Aktuell plan hos var tredje

–Vårt mål på kort sikt är att arbetsgivare ska leva upp till lagens krav, säger pressekreterare på Jämo, Magnus Jacobson. På längre sikt är det att få bort lönediskrimineringen.

Jämställdhetsplaner ska göras varje år på större arbetsplatser, men vid en undersökning förra året hade bara var tredje en aktuell plan.

JämO har lagt ut ett nytt webb-verktyg på sin hemsida för att underlätta processen med lönekartläggning och jämställdhetsplan.

Enklare följa lagen

–Många tycker att det är svårt och krångligt, men nu håller inte det argumentet längre, anser Magnus Jacobson. Med de nya verktygen har det blivit mycket enklare att leva upp till lagens krav.

JämO har annonserat om satsningen i flera tidningar, och snart drar en annonskampanj igång på offentliga platser i omkring femton städer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Jämställdhet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA