JO granskar FMVs visselblåsarfunktion

MEDDELARSKYDD2014-05-16
Justitieombudsmannen har inlett en granskning av Försvarets materielverks nya system för visselblåsare, skriver tidningen Journalisten. Det är frilansjournalisten Nils Funcke som JO-anmält myndigheten.

Som Publikt tidigare rapporterat uppmanar Försvarets materielverk, FMV, på sin hemsida att den som misstänker allvarliga oegentligheter inom FMV att anmäla det genom en visselblåsarfunktion på hemsidan.

”Du kan välja att vara anonym genom att inte uppge namn och kontaktinformation i din anmälan”, skriver FMV.

Anmälan hanteras av ett privat företag som också har uppdrag åt andra myndigheter.

Enligt Nils Funckes anmälan väcker FMVs upplägg en rad frågetecken. Han menar att den som lämnar uppgifter via visselblåsarfunktionen inte alls är garanterad anonymitet.

Dessutom gäller efterforskningsförbudet och förbudet mot repressalier bara när uppgifter lämnas för offentliggörande i massmedier, skriver han i en debattartikel i Journalisten.

Senast 26 juni ska FMV yttra sig över det som framförs i JO-anmälan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.