JO granskar generaldirektörs privata mejl

SKOGSSTYRELSEN2021-12-07

Justitieombudsmannen, JO, har begärt upplysningar av Skogsstyrelsen angående generaldirektören Herman Sundqvists användning av sin privata mejladress i arbetet. JO granskar fallet efter avslöjanden i Sveriges Television.

Det var i samband med SVT-serien Slaget om skogen som det framkom att Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist haft mejlkontakt med en lobbyist för skogsnäringen om serien. Han bad lobbyisten att skicka mejlen till hans privata mejladress. De diariefördes inte, och när SVT begärde ut dem raderades de.

Skogsstyrelsen har medgett att agerandet var felaktigt. Nu har JO Katarina Påhlsson beslutat att granska hanteringen. I en promemoria konstateras att JO tidigare uttalat att användning av privat mejl i tjänsten innebär risker, bland annat att handlingar inte diarieförs och att utlämnande av handlingar försvåras.

Skogsstyrelsen får nu fram till 1 februari på sig att besvara flera frågor, exempelvis i vilken omfattning Herman Sundqvist använder sin privata mejladress i tjänsten och hur han och myndigheten då hanterar korrespondensen. Myndigheten ska även skicka in gällande rutiner och riktlinjer för e-postanvändning och registrering av mejl som är allmänna handlingar. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA