JO granskar generaldirektörs privata mejl

SKOGSSTYRELSEN2021-12-07
Justitieombudsmannen, JO, har begärt upplysningar av Skogsstyrelsen angående generaldirektören Herman Sundqvists användning av sin privata mejladress i arbetet. JO granskar fallet efter avslöjanden i Sveriges Television.

Det var i samband med SVT-serien Slaget om skogen som det framkom att Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist haft mejlkontakt med en lobbyist för skogsnäringen om serien. Han bad lobbyisten att skicka mejlen till hans privata mejladress. De diariefördes inte, och när SVT begärde ut dem raderades de.

Skogsstyrelsen har medgett att agerandet var felaktigt. Nu har JO Katarina Påhlsson beslutat att granska hanteringen. I en promemoria konstateras att JO tidigare uttalat att användning av privat mejl i tjänsten innebär risker, bland annat att handlingar inte diarieförs och att utlämnande av handlingar försvåras.

Skogsstyrelsen får nu fram till 1 februari på sig att besvara flera frågor, exempelvis i vilken omfattning Herman Sundqvist använder sin privata mejladress i tjänsten och hur han och myndigheten då hanterar korrespondensen. Myndigheten ska även skicka in gällande rutiner och riktlinjer för e-postanvändning och registrering av mejl som är allmänna handlingar.  

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.