JO kritiserar chefen för Skogsstyrelsen

SKOGSSTYRELSEN2022-06-27

Justitieombudsmannen, JO, kritiserar Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist för hans hantering av e-post. Hans agerande strider enligt JO mot regeringsformens krav på saklighet och opartiskhet.

I samband med SVTs serie Slaget om skogen kom det fram att Skogsstyrelsens chef Herman Sundqvist inför programmen haft mejlkontakt med en lobbyist för skogsnäringen. Han bad lobbyisten att skicka mejl till hans privata mejladress. Kommunikationen diariefördes inte, och när SVT begärde att få ut mejlen raderades de. Generaldirektörens agerande anmäldes till JO.

JO drar av sin utredning slutsatsen att det aktuella meddelandet utgjorde en allmän handling. Enligt en kommentar i anslutning till händelsen på Skogsstyrelsens webbplats uppgavs att Herman Sundqvist kommunicerat i egenskap av generaldirektör.

I sitt beslut skriver JO Katarina Påhlsson att hon inte kan uppfatta Herman Sundqvists uppgifter på annat sätt än att hans åtgärder syftade till att kringgå handlingsoffentligheten. ”Ett sådant agerande är under alla förhållanden oacceptabelt och strider mot objektivitetsprincipen i regeringsformen”, konstaterar JO och kritiserar därför generaldirektören.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA