JO kritiserar chefen för Skogsstyrelsen

SKOGSSTYRELSEN2022-06-27
Justitieombudsmannen, JO, kritiserar Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist för hans hantering av e-post. Hans agerande strider enligt JO mot regeringsformens krav på saklighet och opartiskhet.

I samband med SVTs serie Slaget om skogen kom det fram att Skogsstyrelsens chef Herman Sundqvist inför programmen haft mejlkontakt med en lobbyist för skogsnäringen. Han bad lobbyisten att skicka mejl till hans privata mejladress. Kommunikationen diariefördes inte, och när SVT begärde att få ut mejlen raderades de. Generaldirektörens agerande anmäldes till JO.

JO drar av sin utredning slutsatsen att det aktuella meddelandet utgjorde en allmän handling. Enligt en kommentar i anslutning till händelsen på Skogsstyrelsens webbplats uppgavs att Herman Sundqvist kommunicerat i egenskap av generaldirektör.

I sitt beslut skriver JO Katarina Påhlsson att hon inte kan uppfatta Herman Sundqvists uppgifter på annat sätt än att hans åtgärder syftade till att kringgå handlingsoffentligheten. ”Ett sådant agerande är under alla förhållanden oacceptabelt och strider mot objektivitetsprincipen i regeringsformen”, konstaterar JO och kritiserar därför generaldirektören.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.