Skogsstyrelsen har tagit fram nya e-postregler

SKOGSSTYRELSEN2022-03-03
Skogsstyrelsen har gjort en ny, omfattande manual för e-posthantering efter avslöjandet att generaldirektören Herman Sundqvist använt sin privata e-post i jobbsammanhang.

I höstas avslöjade Sveriges television att Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist uppmanade en extern aktör att fortsättningsvis mejlväxla via hans privata e-post i stället för myndighetens. Det var efter att SVT granskat skogsbranschen i serien Slaget om skogen.

När SVT begärde ut kommunikationen fick man beskedet att mejlen var raderade. Det ledde till att Justitieombudsmannen, JO, startade en utredning. Nu har Skogsstyrelsen svarat på frågor från JO i den pågående utredningen.

I svaret konstateras att Herman Sundqvist inser att det var fel att använda den privata mejlen och fel att radera konversationen. JO hade också begärt att få ta del av rutiner och riktlinjer för hantering av e-post, och där är myndighetens svar att man beslutat om en helt ny riktlinje. I den framgår att arbetsrelaterad e-post inte ska skickas via privata e-postkonton. Det sägs också att Skogsstyrelsens mejlsystem som huvudregel inte ska användas i privata sammanhang.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.