Skogsstyrelsen har tagit fram nya e-postregler

SKOGSSTYRELSEN2022-03-03

Skogsstyrelsen har gjort en ny, omfattande manual för e-posthantering efter avslöjandet att generaldirektören Herman Sundqvist använt sin privata e-post i jobbsammanhang.

I höstas avslöjade Sveriges television att Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist uppmanade en extern aktör att fortsättningsvis mejlväxla via hans privata e-post i stället för myndighetens. Det var efter att SVT granskat skogsbranschen i serien Slaget om skogen.

När SVT begärde ut kommunikationen fick man beskedet att mejlen var raderade. Det ledde till att Justitieombudsmannen, JO, startade en utredning. Nu har Skogsstyrelsen svarat på frågor från JO i den pågående utredningen.

I svaret konstateras att Herman Sundqvist inser att det var fel att använda den privata mejlen och fel att radera konversationen. JO hade också begärt att få ta del av rutiner och riktlinjer för hantering av e-post, och där är myndighetens svar att man beslutat om en helt ny riktlinje. I den framgår att arbetsrelaterad e-post inte ska skickas via privata e-postkonton. Det sägs också att Skogsstyrelsens mejlsystem som huvudregel inte ska användas i privata sammanhang.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA