Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist
Bild: Yaman Albolbol, Patrik Svedberg
Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist

Skogsstyrelsens generaldirektör JO-anmäld

SKOGSSTYRELSEN2021-10-15

Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist JO-anmäls efter att han använt sin privata mejladress i kommunikationen med en lobbyist för skogsindustrin och sedan raderat konversationerna. Enligt anmälarna har han därmed åsidosatt offentlighetsprincipen och omöjliggjort granskning.

Under hösten har SVT sänt serien Slaget om skogen som granskat skogsnäringen. Enligt SVT har Herman Sundqvist haft mejlkontakt med en lobbyist för skogsindustrin angående programserien. Herman Sundqvist ska ha bett lobbyisten att kontakta honom på hans privata mejladress, därefter har han raderat mejlen.

Nu JO-anmäler två personer Herman Sundqvist för att han genom detta förfarande åsidosatt offentlighetsprincipen och hindrat SVT från att begära ut mejlen.

Skogsstyrelsen skriver i en kommentar på webben att det inte var korrekt av Herman Sundqvist varken att använda den privata adressen eller att radera mejlen. ”Mejlen är inkomna handlingar och ska hanteras som sådana även när de kommer till den privata adressen”, skriver myndigheten.

I går kunde Dagens Nyheter dessutom avslöja att Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist äger skog till ett värde av över 30 miljoner kronor. Redan då han tillträdde som generaldirektör 2016 var han skogsägare, något han anmälde som bisyssla till regeringen ett halvår senare, uppger DN.

Sedan tillträdet har han och hans fru förvärvat ännu mer skog, för sammanlagt 27 miljoner kronor. Till DN uppger Herman Sundqvist att han inte anmält detta till regeringen, däremot har han berättat det för myndighetens styrelse.

Inför en avverkning är skogsägare skyldiga att skicka in en avverkningsanmälan till Skogsstyrelsen, Under åren har Herman Sundkvist lämnat in flera sådana anmälningar till myndigheten som han själv är högste chef .

Näringsminister Ibrahim Baylan, S, har efter mediernas rapportering kallat Skogsstyrelsens generaldirektör till ett möte.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA