JO inleder utredning mot Polisen

POLISEN2016-02-11

Justitieombudsmannen, JO, inleder en utredning mot Polisens kommunikationsdirektör Unni Jerndal, uppger flera medier. Unni Jerndal anklagas för att ha försökt skrämma medarbetare till tystnad.

En tidigare polischef avgick frivilligt sedan han varit misstänkt för barnpornografibrott. Åklagaren lade ned förundersökningen, vilket lett till debatt såväl inom som utom myndigheten. Enligt Aftonbladet ville myndighetens kommunikationsdirektör Unni Jerndal tona ned debatten och skickade ett mail till ett antal medarbetare. I mailet hänvisade hon till sekretesslagen:

”Uppgifter i en nedlagd förundersökning omfattas av långtgående sekretess. Att röja detta slags uppgifter kan komma att i straffrättslig mening bedömas som brott mot tystnadsplikt, alternativt tjänstefel,” skrev hon enligt Aftonbladet.

Tidningen hänvisade till anonyma källor inom polisen och uppgav att mailet uppfattats som ett hot mot den som utnyttjar sin meddelarfrihet till att informera media. Aftonbladet och en enskild person har anmält händelsen till JO, som nu beslutat inleda en utredning. JO har begärt in ett yttrande från myndigheten.

Unni Jerndal själv förnekar att hennes avsikt varit att försöka förhindra någon att utnyttja sig av meddelarfriheten. Både till Aftonbladet och Journalisten säger hon att hennes mail bara syftat till att klargöra vilka regler som gäller:

”Jag ville informera en liten grupp ansvariga hur jag hanterat ett personalärende internt, det handlade om vilka regelverk som styrt mitt agerande. Jag är otroligt ledsen över det här missförståndet som uppstått”, säger Unni Jerndal till Journalisten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.