JO-kritik mot hemlig avlyssning

KRIMINALVÅRDEN2020-09-25

Justitieombudsmannen, JO, riktar kritik mot Kriminalvårdens anstalt Fosie för att ett samtal mellan en intagen och hans son avlyssnats utan att man informerat om att det skulle ske.

Om Kriminalvården bedömer att det är nödvändigt av säkerhetsskäl får myndigheten besluta att ett telefonsamtal mellan en intagen och en annan person ska avlyssnas, konstaterar JO i sitt beslut. Det framgår av fängelselagen. Men en förutsättning för att avlyssning ska få ske är att de som ska kommunicera med varandra i förväg informeras om kontrollen, skriver JO.

Händelsen på Fosie anmäldes förra året av en intagen, sedan han i efterhand förstått att ett telefonsamtal han haft med sin son blivit avlyssnat utan att sonen fått veta det.

I beslutet uttalar JO att det är av central betydelse att den bestämmelsen följs, eftersom var och en enligt grundlag är skyddad mot hemlig telefonavlyssning. JO hänvisar till förarbetena till fängelselagen, där det framgår att det var för att förtydliga att det rör sig om en öppen kontroll som lagtexten formulerades för att klargöra att både den intagne och den som han eller hon ska tala med i förväg ska informeras om kontrollen.

”För att garantera att den uppringde förstår att ett visst samtal faktiskt kontrolleras anser jag därför det mest ändamålsenligt att han eller hon informeras om en kontroll i anslutning till det aktuella samtalet”, skriver JO Katarina Påhlsson i beslutet.

JO ser positivt på att anstalten har beslutat att ta fram en rutinbeskrivning för hur information om kontroll av telefonsamtal ska lämnas till den som en intagen vill ha kontakt med. JO förutsätter enligt beslutet också att anstalten närmare beskriver hur personalen bör gå till väga.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA