JO kritiserar Arbetsförmedlingen för dröjsmål

ARBETSFÖRMEDLINGEN2020-11-05

Justitieombudsmannen, JO, kritiserar Arbetsförmedlingen för att myndigheten varit alltför senfärdig med att ompröva ett beslut. I stället för att handläggas inom en vecka tog det tre månader.

En deltagare i ett arbetsmarknadspolitiskt program ansökte om uppehåll i verksamheten i samband med kommande jul- och nyårshelg. Arbetsförmedlingen avslog ansökan i början av december. Två dagar senare begärde deltagaren omprövning av beslutet.

Men det dröjde drygt tre månader innan Arbetsförmedlingen behandlade hans begäran om omprövning. Först i mars året därpå lämnades den över för omprövning. Det borde ha gjorts inom en vecka, anser JO i sitt beslut.

I beslutet konstaterar JO att en begäran om omprövning har flera likheter med ett överklagande. Och vid flera tidigare tillfällen har JO uttalat att ett överklagande som inte ska avvisas regelmässigt ska överlämnas till överinstansen inom en vecka. Enligt JO finns det inte anledning att godta längre tid för att lämna över ett ärende för omprövning inom samma myndighet. Speciellt när ärendet det handlar om blir betydelselöst efter kort tid, bör den enskilde kunna förvänta sig att ärendet lämnas över så snabbt som möjligt, menar JO.

”Det är naturligtvis oacceptabelt att ett ärende glöms bort och att det dröjer tre månader innan en begäran om omprövning tas om hand av den sektion som hanterar omprövningsärenden hos myndigheten. Detta gäller i synnerhet när en talan kan förlora i aktualitet kort tid efter att begäran lämnats in. Jag är kritisk till hanteringen, och Arbetsförmedlingen förtjänar kritik för att ha dröjt med att lämna över begäran om omprövning inom myndigheten”, skriver JO Thomas Norling i sitt beslut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA