JO kritiserar häkte i Uppsala

KRIMINALVÅRDEN2019-10-16
Justitieombudsmannen, JO, riktar kritik mot Kriminalvården, sedan en kvinnlig intagen vid häktet i Uppsala i samband med en abort eskorterats av en manlig kriminalvårdare.

En kvinnlig intagen vid häktet i Uppsala följdes till sjukhuset för att genomgå en medicinsk abort. Enligt JOs utredning fick den intagna bära fotfängsel under stora delar av vistelsen på sjukhus och medföljande personal, varav en manlig, var närvarande i behandlingsrummet.

JO påpekar att myndigheten i tidigare beslut kring Kriminalvården har uttalat att utgångspunkten när det till exempel gäller skyddsvisitationer måste vara att dessa ska hanteras av personal av samma kön och att Kriminalvården bör se till att ha en bemanning som möjliggör detta. Det bör också gälla vid andra integritetskänsliga situationer, som vissa besök inom hälso- och sjukvården, anser JO.

”Jag anser att häktet Uppsala, som är ett medelstort häkte med ett 60-tal anställda, med tanke på det särskilt integritetskänsliga sjukhusbesöket och den förberedelsetid som gavs, borde ha säkerställt att kvinnlig personal fanns tillgänglig under hela den tid som utevistelsen skulle kunna pågå. Häktet kan inte undgå kritik för sin bristande planering i denna del”, skriver chefs-JO Elisabeth Rynning i sitt beslut.

JO påminner också om vikten av att Kriminalvården gör individuella riskbedömningar och ser till att säkerhetsarrangemangen vid transporter och utevistelser är anpassade efter den intagnas tillstånd och situation. JO anser inte att häktet vidtog tillräckliga åtgärder under förberedelsen av sjukhusbesöket för att underlätta situationen för den intagna och minska behovet av bevakning och fängselanvändning under vistelsen. JO är dessutom mycket kritisk till brister i Kriminalvårdens dokumentation av sjukhusvistelsen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.