JO kritiserar två myndigheter

MIGRATIONSVERKET 2022-04-26

Justitieombudsmannen, JO, riktar kritik mot både Polisen och Migrationsverket för hur myndigheterna hanterat ett förvarsärende. JO fick kännedom om fallet i samband med en inspektion.

Först beslutade Migrationsverket att en person skulle vara i förvar för verkställighet av ett utvisningsbeslut. Sedan beslutade även Polismyndigheten att hålla mannen i förvar, med hänvisning till att han dömts för brott och domstolen slagit fast att mannen skulle utvisas.

Båda besluten överklagades.

Migrationsöverdomstolen behandlade ena ärendet och konstaterade att Polismyndighetens beslut inte hade fattats inom den lagstadgade fristen på två månader från senaste beslut om förvar och att Migrationsverkets beslut var fattat av fel myndighet och därför saknade laglig grund.

JO konstaterar att det hos både Migrationsverket och Polismyndigheten rådde osäkerhet i rättsligt hänseende om vilken av myndigheterna som ansvarade för att handlägga frågan om förvar. Båda utvisningsbesluten väntade på avgörande i högre instans, i Högsta domstolen respektive Migrationsöverdomstolen. JO påpekar att det när det gäller ett frihetsberövande måste ställas höga krav på att myndigheterna har väl fungerande rutiner för hur tjänstemännen ska agera i olika situationer som kan uppstå.

”JO anser att de båda myndigheterna långt tidigare borde ha gjort en ordentlig analys av vilken av dem som skulle komma att ha ansvar för förvarsfrågan. Om de involverade tjänstemännen ansåg att det fanns någon som helst osäkerhet om vilken myndighet som var behörig, skulle frågan ha lyfts till en högre nivå inom respektive myndighet. Både Polismyndigheten och Migrationsverket kritiseras för att ha brustit när det gällde att säkerställa att förvarsfrågan hanterades på ett väl underbyggt och rättssäkert sätt”, skriver JO Per Lennerbrant i sitt beslut.

Eftersom ärendet enligt JO visar att utlänningslagens bestämmelser om förvarsfrågan kan vara svåra att tillämpa skickar myndigheten en kopia av sitt beslut till justitiedepartementet för kännedom.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.