Den person som hade bokat upp besökstiden namngavs också för flickvännen under telefonsamtalet. Det har vid tidigare tillfälle också hänt att besökstider ”dubbelbokats” av Kriminalvården, enligt anmälan till JO.
Bild: Mostphotos
Den person som hade bokat upp besökstiden namngavs också för flickvännen under telefonsamtalet. Det har vid tidigare tillfälle också hänt att besökstider ”dubbelbokats” av Kriminalvården, enligt anmälan till JO.

JO vill ha svar om ”dubbelbokat” flickvänsbesök

KRIMINALVÅRDEN2019-12-12
En intagen på en anstalt i mellersta Sverige menar att Kriminalvården har lämnat ut personuppgifter om hans besökare. När hans flickvän ringde för att boka besökstid fick hon till svar att tiden redan var bokad av en annan flickvän, enligt en anmälan till Justitieombudsmannen, JO, som nu vill att Kriminalvården yttrar sig.

När en flickvän till en intagen ringde Kriminalvården för att boka besökstid en lördag i november fick hon till svar att tiden redan var upptagen. En annan ”flickvän” hade redan bokat upp hela lördagen.

Den person som hade bokat upp besökstiden namngavs också för flickvännen under telefonsamtalet. Det har vid tidigare tillfälle också hänt att mannens besökstider ”dubbelbokats” av Kriminalvården, enligt den intagne som anmält hanteringen till JO. 

Skälet till anmälan att det inte är lämpligt att Kriminalvården lämnar ut uppgifter om vem som besöker honom till personer som ringer in, skriver mannen i sin anmälan.

Han hänvisar till att han eller närstående till honom då löper risk för att utsättas för hot eller våld, om personuppgifterna kommer i orätta händer.

JO begär nu att Kriminalvården ska yttra sig kring omständigheterna kring anmälan. Myndigheten ska även redogöra för den relevanta lagstiftning som ligger till grund för handläggningen.

Kriminalvården har till 17 februari 2020 på sig att svara JO.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.