Jobbet som gjorts ska tas till vara

ST-KONGRESSEN2003-12-17

– Nu ska vi vara rädda om varandra och ödmjuka inför det arbete som utförts, sa STs förbundsordförande Annette Carnhede till en besviken församling delegater på STs extrakongress.

Klockan halv tre torsdagen den 6 december bryter förbundsordföranden Annette Carnhede in i ST-kongressens debatt om det nya storförbundet. Hon meddelar att HTF röstat ned förslaget. Kongressen tar paus, ajourneras, och luften börjar surra av röster.
Stämningen är besviken, upprörd, närmast chockad på Hotell Foresta, Lidingö. Ett mödosamt arbete under två och ett halvt års tid har fått ett tvärt slut. Inom STs förtroendemannaled har Trio-projektet haft ett starkt stöd, men nu har frågan avgjorts på annat håll.
När förhandlingarna återupptas är det bara för att formellt avsluta extrakongressen.

– Men förbundsstyrelsen vill omedelbart inbjuda till konferens om STs arbete i framtiden och till en diskussion om vad den här situationen betyder, tillägger Annette Carnhede från talarstolen.
De kongressledamöter som nu omvandlats till konferensdeltagare startar trevande gruppsamtal kring borden. Flera understryker vikten av att ta till vara det arbete som plöjts ned i Trio-projektet och ta avstamp från dess fackliga idédiskussion.

– Vi på Kommerskollegium är bara ett 40-tal ST-medlemmar, och orkar inte med alla övergripande frågor utan vill arbeta som klubb. Vi hade hoppats att få ingå i en regional avdelning. Men kanske vi kan ha sådana också inom ST? sa Marianne Jönsson.
Lars Hedin, ST-SMHI, anknöt till Trioprojektets tankar om nya vägar att fånga upp medlemmarnas fackliga engagemang.
– Vi behöver också se över våra arbetsformer. Om vi ska få in yngre människor i arbetet måste vi jobba mer i projekt och inte alltid välja människor till årsvisa uppdrag.
Kjell Strömbäck från ST-Post framhöll att man på Posten känt en samhörighet med HTF men kommit fram till att avdelningen ska stanna kvar i ST. Nu måste vi satsa på det lokala fackliga arbetet och på yrkesgrupperna, ansåg han. Man borde också analysera HTFs skäl till att säga nej.

Andra berörde möjligheten att fortsätta med SKTF och FF.
– Vi och SKTF har ett lokalt fackligt arbete till skillnad från Saco, påpekade EvaLena Engberg från ST-ATF. Det ska vi slå vakt om.
Förbundsstyrelseledamoten Helmut Moser tyckte att det varken fanns fog för optimism eller pessimism.

– Men kanske realism. Vi har en sjunkande organisationsgrad trots att staten anställer, och för att rekrytera på högskolan måste vi hitta samarbetspartners.
När den samlade debatten avslutats tar korridorsamtalen fart igen. I vimlet står Anna-Greta Johansson, förbundets andre vice ordförande, och säger eftersinnande till en kongressdelegat:
– Det är väldigt tråkigt, men det är så det är. Man kan byta regering med en röst också, sådana är spelreglerna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA