Jordbruksverket sätts under lupp

JORDBRUKSVERKET2016-05-16
Regeringen ger ett särskilt uppdrag åt Statskontoret att se över Jordbruksverkets verksamhet. IT-strul och problem med hanteringen av jordbrukets EU-stöd är två anledningar till specialuppdraget.

Regeringen uppdrar åt Statskontoret att analysera vilka förutsättningar Jordbruksverket har för att utföra sitt uppdrag inom nuvarande ekonomiska ramar. Statskontoret ska belysa Jordbruksverkets verksamhet, organisation, resultat och framtida utmaningar. Statskontoret  ska också beskriva bakgrunden till Jordbruksverkets ekonomiska situation, skriver regeringen i uppdraget till Statskontoret.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, S, vill särskilt att Statskontoret granskar Jordbruksverkets och länsstyrelsernas kostnader för administrationen av EU-stödet, och om Jordbruksverkets insatser för att förhindra att fel uppstår i handläggningen av olika EU-medel styrs och bedrivs på ett kostnadseffektivt sätt. Myndigheten ska även se över statens ekonomiska risk i olika stödsystem i förhållande till kostnaderna för kontrollerna liksom lämna förslag på åtgärder som kan effektivisera Jordbruksverkets verksamhet.

Regeringen vill dessutom att Statskontoret granskar Jordbruksverkets förmåga att styra sin it-verksamhet på ett kostnadseffektivt sätt, att driva utvecklingsprojekt och leverera nytta, liksom att anpassa verksamheten vid politiska reformer som kräver it-stöd. Myndigheten har arbetat i flera år med att införa ett nytt it-system för att hantera EUs jordbruksstöd, men drabbats av flera bakslag som bland annat lett till försenade utbetalningar till landets jordbrukare.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.