Statskontoret ska granska Jordbruksverket

JORDBRUKSVERKET2021-05-07
Regeringen har gett Statskontoret i uppdrag att granska Jordbruksverket. Granskningen ska ge svar på om regeringens satsningar för att stärka verksamheten har gett effekt.

Regeringens syfte med uppdraget till Statskontoret är enligt ett pressmeddelande att säkerställa ett effektivt genomförande av den gemensamma jordbrukspolitiken inom EU. Statskontoret ska göra en analys av Jordbruksverket med utgångspunkt från sina iakttagelser i 2016 års rapport om  Jordbruksverkets ökade kostnader. Statskontoret ska också analysera om de nya regler som kommer under EUs nya programperiod ger förutsättningar för att minska Jordbruksverkets kostnader och om regeringens ekonomiska satsningar för att stärka verksamheten fått avsedd effekt.

I pressmeddelandet pekar regeringen på ett antal åtgärder som satts in för att säkra ett effektivt genomförande av den gemensamma jordbrukspolitiken. Bland annat har Myndigheten för digital förvaltning, Digg, fått i uppdrag att tillsammans med Jordbruksverket utveckla digitaliseringen av hantering av jordbruksstöd. Sverige tog också i september förra året initiativ till en prövning av Jordbruksverkets godkännande som utbetalande organ av CAP-stöden. 

”Ett effektivt genomförande av den gemensamma jordbrukspolitiken förutsätter att Jordbruksverket har ekonomi och verksamhet i balans. Uppdraget till Statskontoret är en viktig del för att säkerställa detta”, konstaterar landsbygdsminister Jennie Nilsson, S, i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Jordbruksverket
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.