Juncker inför misstroendeomröstning

EU2014-11-19

Europaparlamentet kommer att hålla en förtroendeomröstning om EU-kommissionens ordförande Jean-Paul Juncker under nästa vecka. Bakom initiativet står SD och andra EU-kritiska partier.

Europaparlamentet kommer att hålla en misstroendeomröstning mot EU-kommissionens nytillträdde och kritiserade ordförande Jean-Claude Juncker under nästa vecka, uppger Ekot. En namninsamling bland ledamöterna i parlamentet har gett de 76 underskrifter som krävs. Bakom begäran om misstroendeomröstningen står Sverigedemokraterna och andra EU-kritiska partier, däribland franska Nationella Fronten.

”Vi hade inget förtroende för honom innan vi fick reda på Luxemburgskandalen, så nu känner jag att Juncker borde bege sig till arbetsförmedlingen genast och söka sig ett nytt arbete”, säger Kristina Winberg, SD, till Ekot.

De partier som nu kräver en misstroendeomröstning vara kritiska till Jean-Claude Juncker redan innan kommissionen tillträdde. Uppgifter om hans roll som finansminister och premiärminister i Luxemburg under den period då landet medverkade i skatteplaneringsupplägg för internationella företag har ställt förtroendefrågan på sin spets.

Det står redan i förväg klart att det inte kommer att bli någon majoritet i parlamentet för en misstroendeförklaring, uppger Ekot. Både Jean-Claude Junckers egen partigrupp och talmannen Martin Schulz socialdemokratiska grupp kommer att gå emot ett misstroende i omröstningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Partipolitik
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA