Kåpan har tappat miljarder

PENSIONER2008-09-26

Försäkringsföreningen Kåpan har tappat sju-åtta procent av pensionskapitalet hittills i år. Enligt vd Gunnar Balsvik beror det på att Kåpan har en stor andel svenska placeringar.

Den svenska marknaden har gått hårt åt försäkringsföreningen Kåpans totala kapital. Framför allt är det innehavet av svenska bostadsobligationer och svenska börsaktier som påverkat värdet av pensionskapitalet negativt. Enligt vd Gunnar Balsvik har Kåpan tappat sju-åtta procent av pensionskapitalet hittills i år, motsvarande cirka tre miljarder kronor:

– Vi har en portfölj som domineras av svenska placeringar. Det gör oss sårbara i dagens instabila ekonomiska situation. Vi har tidigare år lämnat en god avkastning, men vissa år går det sämre att förvalta kapitalet med den strategi vi har valt – men man kan inte vara bäst varje år...

Kåpan har klarat sig undan förlust på de amerikanska kommunobligationerna, vilket ST Press tidigare berättat om (se länk). Genom att sälja hälften av den återinvestering som gjordes tog man i stället hem en vinst på 54 procent.

– Genom att sälja halva innehavet har vi minskat risken i investeringen. Vi planerar att sälja resterande del vid lämpligt tillfälle, när marknaden är lite lugnare än vad den är just nu säger Gunnar Balsvik.

Av den totala investeringen på 200 miljoner kronor har Kåpan tagit hem 77 miljoner på försäljningen och ytterligare 34 miljoner i utdelningar och 12 miljoner i slutlikvid på den ursprungliga investeringen.

Gunnar Balsvik, vd för Kåpan
Gunnar Balsvik, vd för Kåpan

Fakta Kåpan

Kåpan bildades 1991 som Försäkringsföreningen för det statliga området, FSO, och bytte namn år 2005.

Föreningen har till huvudändamål att förvalta avgiftsbestämda pensioner för statligt anställda som omfattas av pensionsavtal PA 03 och PA 91.

PA 03 är det pensionsavtal som omfattar ST-medlemmarna. Avtalet har träffats mellan å ena sidan Arbetsgivarverket och å andra sidan de tre fackliga arbetstagarorganisationerna OFR/S, P och O, SACO-S och SEKO.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA