Kåpan sänker pensionen

PENSIONER2009-02-18

Kåpan Pensioner tar tillbaka ett tidigare beslut att dela ut överskott från kapitalförvaltningen. Det innebär en sänkning av statsanställdas pensioner med 70 kronor i månaden.

Det är första gången sedan Kåpan Pensioner bildades 1991 som man tvingas återföra en del av tidigare fördelat överskott. För en genomsnittlig statsanställd innebär återtaget att kapitalvärdet minskar. Minskningen motsvarar en minskad framtida pensionsutbetalning med cirka 70 kronor i månaden. 

– Självfallet beklagar jag att vi för första gången tvingats till denna åtgärd. Men återtaget bör ses mot bakgrunden av att Kåpan Pensioner de senaste tio åren lämnat en återbäringsränta på sammantaget 70 procent, säger Kåpan Pensioners vd Gunnar Balsvik i ett pressmeddelande.

Enligt Gunnar Balsvik har Kåpan haft en för hög andel av sina placeringar i aktier och företagsobligationer, som föll kraftigt i värde förra året.

– Precis som många andra investerare underskattade vi kraften i världsekonomins nedgång förra året, säger Gunnar Balsvik.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA