Kassans kontroller sparade en miljard

FÖRSÄKRINGSKASSAN2011-02-17

Försäkringskassans kontroller ledde till mer än en miljard kronor i återkrav och besparingar under förra året. Återkraven utgjorde cirka 320 miljoner kronor.

Försäkringskassan slutförde mer än 20 000 kontrollutredningar under 2010. I utredningarna upptäcktes felaktiga utbetalningar som sammanlagt ledde till återkrav från enskilda på cirka 320 miljoner kronor. Dessutom ledde utredningarna till avslag, indragningar och nedsättningar som kommer att leda till framtida besparingar på 720 miljoner kronor, redovisar Försäkringskassan i en årsrapport över arbetet med kontrollutredningar.

”Rapporten visar att Försäkringskassans arbete med kontrollutredningar är viktiga när det gäller att upptäcka, återkräva och förhindra felaktiga utbetalningar. Under 2010 var antalet utredningar något färre jämfört med året innan, men den sammanlagda summan av felaktiga utbetalningar som har stoppats och förhindras är på ungefär samma nivå som 2009”, säger verksamhetsområdeschefen Tomas Höglund i ett pressmeddelande.

De felaktiga utbetalningar som stoppades under förra året gällde i första hand arbetsskadelivränta och sjuk- och aktivitetsersättning.

Försäkringskassans kontrollutredningar bygger oftast på en extern anmälan från någon privatperson, annan aktör eller en underrättelse från någon annan myndighet. En utredning kan också inledas genom en riktad kontroll som Försäkringskassan tar initiativ till.

”Vårt huvudfokus är att vi vill göra det enklare för medborgarna att göra rätt från början. Vi vill samtidigt poängtera att vi bedriver ett systematiskt arbete med att identifiera och åtgärda felaktiga utbetalningar”, säger Tomas Höglund.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA