A-kassorna får extra pengar för att skärpa kontroller

A-KASSAN2021-08-31
Regeringen satsar 10 miljoner kronor för att förbättra a-kassornas arbete med att motverka fusk och felaktiga utbetalningar. Inspektionen för arbetsförmedlingen, IAF, föreslår att STs a-kassa får ett ekonomiskt tillskott – men det finns andra a-kassor som får betydligt mer.

IAF har fått regeringens uppdrag av regeringen att föreslå hur det tillfälliga bidraget om 10 miljoner kronor ska fördelas mellan a-kassorna. IAF föreslår att alla a-kassor får ett fast belopp med 150 000 kronor och att de nio minsta a-kassorna dessutom får 100 000 kronor var. Fyra miljoner kronor fördelas utifrån det genomsnittliga antalet ersättningstagare per månad under perioden januari till juni 2021.

”Det är viktigt att alla bidrar till arbetet med kontroll och att motverka felaktiga utbetalningar och fusk inom arbetslöshetsförsäkringen. Därför innebär vårt förslag att alla arbetslöshetskassor får del av bidraget”, kommenterar IAFs generaldirektör Peter Ekborg fördelningen i ett pressmeddelande. 

Syftet med bidraget är att stärka a-kassornas kontrollarbete och arbetet med att motverka felaktiga utbetalningar och fusk inom arbetslöshetsförsäkringen. Enligt förslaget kommer STs a-kassa att få 198 285 kronor. Största bidrag går till Kommunals a-kassa med drygt 1,1 miljoner kronor och Unionens a-kassa, som får knappt 1,2 miljoner kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.