Kinesisk kritik mot asylbeslut

ASYL2009-05-12

Kina har försökt utöva påtryckningar för att få Sverige att ändra beslutet att ge Adil Hakimjan asyl. Enligt Dagens eko har Kinas ambassad kontaktat utrikesdepartementet, UD, om fallet.

Migrationsdomstolen beslutade i vintras att bevilja uiguren Adil Hakimjan asyl. Han sökte asyl här bland annat därför att han har en syster som bor i Sverige. Redan i samband med att han sökte asyl hörde kinesiska myndigheter av sig till Sverige och begärde att han i stället skulle utlämnas till Kina, uppger Ekot. Sedan dess har ambassaden vid minst sju tillfällen varit i kontakt med UD för att förmå Sverige att utlämna honom.

Tjänstemännen på UD har svarat att politiker i Sverige inte får påverka domstolars beslut: 

– Politiker påverkar inte domstolar i Sverige och det kan inte heller ett utländskt land göra, säger Peter Springfeldt, departementsråd på utrikesdepartementet.

Adil Hakimjans juridiska ombud Sten de Geer är upprörd över det kinesiska agerandet:

– Det är ju egentligen ganska oerhört att ett främmande land går in och uttrycker synpunkter på svenska domstolars dömande och uttrycker missnöje över hur svenska domstolar dömer, säger han till radion.

Adil Hakimjans asylprövning

Adil Hakimjan satt i fyra år fängslad i det amerikanska fånglägret Guantánamo på Kuba. Sedan USA friat honom från terroristmisstankar flögs han till Albanien, varifrån han tog sig till Sverige. Han sökte asyl här i november 2007.

Migrationsverket avslog hans ansökan, vilket ledde till en offentlig debatt (se länkar ovan till höger) mellan chefen för Migrationsverket Dan Eliasson och ett antal politiker. Migrationsdomstolen rev upp Migrationsverkets beslut efter överklagande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA