Klart för två nya domstolsbyggen

DOMSTOLARNA2022-12-12

Regeringen har gett klartecken för nya domstolsbyggnader i Vänersborg och Borås. I Borås är byggstarten beräknad till våren 2023 och i Vänersborg till början av 2024.

Den nya domstolsbyggnaden intill centralstationen i Vänersborg har planerats sedan flera år och inflyttningen beräknas till sommaren 2026. Enligt planerna ska den totala lokalytan bli 6 850 kvadratmeter och rymma elva förhandlingssalar, varav två säkerhetssalar. Dessutom byggs en sal för mark- och miljödomstolen. Totalt ska det finnas cirka 130 arbetsplatser i de nya lokalerna.

”Vi får lokaler som både nu och på sikt kommer att ge väldigt goda förutsättningar för hela tingsrätten, såväl för den allmänna domstolen som för mark- och miljödomstolen, att bedriva en bra och effektiv verksamhet”, framhåller lagmannen Niclas Johannisson i ett pressmeddelande.

Den nya domstolsbyggnaden i Borås beräknas vara inflyttningsklar under sommaren 2025. Den ska uppföras i ett centralt läge nära riksväg 40 och järnvägen. Totalt ska den nya byggnaden ha cirka 5 100 kvadratmeter lokalyta och cirka 70 arbetsplatser. Byggnaden ska bland annat inrymma tretton förhandlingssalar, varav två säkerhetssalar.

”Borås tingsrätt är i stort behov av nya, moderna lokaler som uppfyller dagens krav med fler och bättre förhandlingssalar med hög säkerhet. De nya lokalerna kommer också att ge en helt annan tillgänglighet för både besökare och personal”, konstaterar lagmannen Peter Broberg i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA