Kökaos drabbar anställda på Arlanda hårt

SWEDAVIA2022-06-01
Det snabbt ökande flygandet och kökaoset på Arlanda drabbar de anställda hårt, enligt fackliga företrädare. ”Vi har väldigt många som går in i väggen nu, och många som slutar”, säger Mikael Nordenståhl, STs sektionsordförande på Swedavia.

Kötider på flera timmar till säkerhetskontrollen på Arlanda – som hanteras av ett privat företag – har skapat stora problem för resenärerna. Orsaken till väntetiderna är personalbrist efter pandemin, och på tisdagen kallades ledande företrädare för Swedavia till riksdagens trafikutskott för att berätta om situationen på Arlanda och företagets övriga flygplatser.

Men även de anställda på Arlanda har en tung och svår situation, säger STs sektionsordförande Mikael Nordenståhl.

– Många jobbar väldigt mycket, och kanske för mycket. Det gäller alla personalkategorier, eftersom vi drog ned så mycket under pandemin.

Säkerhetskontrollen är en flaskhals som påverkar hela verksamheten, säger han. Den externa aktören som sköter den  har enligt Mikael Nordenståhl samma problem som Swedavia att hinna rekrytera ny personal i den takt som skulle behövas.

– För att få arbeta här måste man gå igenom en säkerhetskontroll som kan ta flera månader. Under den tiden hinner en del sökande få andra jobb.

Även personer som sades upp under pandemin och nu söker sig tillbaka måste gå igenom säkerhetskontrollen.

Mikael Nordenståhl tycker att det är bra att Swedavias ledning besöker trafikutskottet och förklarar läget.

– Som förutsättningarna ser ut spelar det ingen roll vems fel det är. Det hjälper inte att hitta syndabockar.

Däremot framförde ST invändningar när säkerhetskontrollerna lades ut på entreprenad.

– De hade lovat att leverera en produkt, och det gör de inte i nuläget. Det hade varit vettigare om vi hade kunnat styra det själva, även om också vi hade haft problem med resurserna.

Mikael Nordenståhl har haft många samtal med utarbetade medlemmar, och han är orolig både för omfattande sjukskrivningar och personalflykt. Som facklig företrädare får han ofta påpeka att man ska ta ut sina raster och inte arbeta för mycket övertid.

– Det är medarbetarnas hälsa det gäller nu, vi har nästan inga andra fackliga förhandlingar. Det är riktigt tungt.

Han hoppas att sommarvikarierna ska kunna avlasta den ordinarie personalen och att de anställda ska kunna ta ut sin semester.

– Det är en välbehövlig vila.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.