Bild: Peter Phillips

Svag återhämtning för Swedavia

SWEDAVIA2022-01-10
Flygbranschen har börjat återhämta sig från den kraftiga nedgången under pandemin. Det statligt ägda bolaget Swedavia redovisar att 1,6 miljoner passagerare flög från någon av företagets tio flygplatser under december.

1,6 miljoner resenärer under december innebär en nedgång med 44 procent jämfört med 2019. För helåret 2021 minskade antalet resenärer med över 70 procent till knappt 12 miljoner, jämfört med nivåerna före pandemin 2019. Sedan början av pandemin har antalet passagerare vid Swedavias flygplatser totalt minskat med cirka 58 miljoner. Jämfört med 2020, som var opåverkat av pandemin under årets första månader, ökade antalet resenärer med 16 procent under 2021.

”Utvecklingen under avslutningen på 2021 var den starkaste vi sett sedan pandemins utbrott, även om återhämtningen avtog något i december på grund av pandemiläget och nya restriktioner i Sverige och omvärlden. Även om återhämtningen bedöms fortsätta under 2022, så innebär det aktuella pandemiläget och ett säsongsmässigt svagt januari att vi förväntar oss en svagare utveckling under inledningen av året”, betonar Swedavias vd och koncernchef Jonas Abrahamsson i ett pressmeddelande.

Av de 1,6 miljoner resenärerna i december var 1 059 000 utrikesresenärer och 530 000 inrikesresenärer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.