Kollegernas stöd gav Panos hoppet tillbaka

KONSTFACK2007-03-28

I dag är Panos Ioannidis glad. Han får visserligen inte tillbaka jobbet som AV-tekniker på Konstfack. Men han arbetar som institutionstekniker större delen av sin arbetstid. Och han behöver inte städa på höga höjder.

–Nu känner jag mig hoppfull och är mycket tacksam över att så många stöttat mig, säger Panos Ioannidis.

I januari berättade ST Press om hur hans jobb som AV-tekniker annonserades ut medan han var friårsledig. Arbetsgivaren hänvisade till att det behövdes en person som både kunde sköta den tekniska utrustningen och var högskoleutbildad IT-tekniker. Krav som precis passade in på Panos Ioannidis vikarie.

Fackets protester hjälpte inte. Panos Ioannidis erbjöds ett jobb kallat »1500 och uppåt« som innebar städning och skötsel av ventilationssystem på höga höjder.

Fick stöd i namninsamling

Efter artikeln i ST Press fick Panos Ioannidis mejl och telefonsamtal från studenter och arbetskamrater som ville visa sitt stöd. En student drog igång en namninsamling som fortfarande pågår.

Men ST lyckades inte få arbetsgivaren att ändra sig i den centrala förhandling som följde.

–Aldrig trodde jag att en sådan här sak skulle ta så mycket på psyket. Jag kunde inte sova på nätterna och undrade varför man gjorde så här mot mig, säger Panos Ioannidis.

ST-styrelsen jobbade hårt

Men kort efter den centrala förhandlingen blev han kallad till ett samtal med personalchefen. Det ledde till att Panos Ioannidis nu får jobba som institutionstekniker 70 procent av arbetstiden. Återstående 30 procent jobbar han som städare – dock inte på höga höjder. Till hösten hoppas han få arbeta som institutionstekniker på heltid. Hans nuvarande arbetsuppgifter består i att sköta den tekniska utrustningen och att se till att studenterna har det material de behöver.

Agneta Althoff i STs sektionsstyrelse tycker att det hela trots allt fått en lycklig utgång trots att ST inte fick sin vilja igenom i förhandlingarna.

–Det är många som kramar om Panos och tycker att det är kul att han är tillbaka. Om vi i styrelsen inte hade jobbat så hårt för att hjälpa honom tror jag han hade blivit placerad på lokalvården. Ännu är jag inte riktigt nöjd, men vår personalchef jobbar på att det ska bli en helbra lösning, säger hon.

Panos Ioannidis behöver inte börja på det städjobb han erbjöds efter sin friårsledighet.<br> Foro: SÖREN FRÖBERG
Panos Ioannidis behöver inte börja på det städjobb han erbjöds efter sin friårsledighet.<br> Foro: SÖREN FRÖBERG

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA