Kommitté avgår i protest

FÖRSÄKRINGSKASSAN2011-12-13
Försäkringskassans vetenskapliga kommitté avgår i protest mot myndighetens ledning. Den anser att villkoren för kassans stöd till forskningen förändrats i efterhand, skriver TT.

Försäkringskassan delar årligen flera miljoner kronor till forskning kring socialförsäkringarna. En särskild vetenskaplig kommitté har bedömt ansökningarna om forskningsanslag, varefter generaldirektören fattat det formella beslutet.

I år godkände generaldirektör Dan Eliasson bara en av 32 föreslagna ansökningar, och beslutade att resten av pengarna får vara innestående till nästa års fördelning.

”Man desavouerar inte en expertis på området på det här viset i efterhand. Framför allt är det tråkigt för de forskare som lagt ner en massa tid och energi på att skriva sina ansökningar”, säger Björn Lindgren, professor emeritus i hälsoekonomi vid Lunds universitet till TT.

Dan Eliasson anser att det är vetenskapskommittén som har missuppfattat kriterierna:

”Om forskning inte är relevant för oss ska vi inte finansiera den, det är min bestämda uppfattning. Jag är utomordentligt mån om att svenska skattebetalares pengar ska användas på så bra sätt som möjligt”, säger han till TT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.