Kommun frias från diskriminering

FACKLIGT2007-02-15

Arbetsgivaren är inte ansvarig för de frågor fackliga representanter ställer under en anställningsintervju. Det framgår av en friande diskrimineringsdom från Arbetsdomstolen, AD.

En palestinsk man hade sökt en rektorstjänst i Örebro kommun. Han blev intervjuad av tre grupper, och under intervjun med de fackliga representanterna ställdes frågan:

– Vad tycker du som muslim om att jobba med många kvinnor?

Mannen förklarade att han ansåg frågan vara kränkande och irrelevant och att han därför vägrade att besvara den. Intervjugruppen vidhöll att frågan var relevant och att han borde besvara den.

Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO, stämde Örebro kommun inför AD för diskriminering. DO ansåg att frågan var kränkande, eftersom den byggde på att mannen på grund av sin etnicitet skulle ha en negativ kvinnosyn.

AD kommer i sin dom fram till att de fackliga företrädarna ställt frågor utifrån sitt fackliga uppdrag och inte på uppdrag av kommunen. Därför var det inte arbetsgivarens ansvar och Örebro kommun kan inte ställas till svars.

– Jag är besviken men inte förvånad över Arbetsdomstolens utslag. Men om arbetsgivaren frias måste ansvaret kunna utkrävas av facket, säger DO Katri Linna i ett pressmeddelande.

– Eftersom det inte finns någon möjlighet att kräva facket på skadestånd så lämnas den arbetssökande i det här fallet helt rättslös.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA