Kommuner kritiska till Arbetsförmedlingen

ARBETSFÖRMEDLINGEN2022-10-31
Många kommuner anser att det finns stora brister i Arbetsförmedlingens lokala närvaro och att samverkan runt enskilda individer inte fungerar, visar en enkät som genomförts av Sveriges kommuner och regioner, SKR.

SKR genomför årligen en enkät till kommunerna för att följa arbetet med arbetsmarknadspolitikens omläggning. Undersökningarna har enligt ett pressmeddelande tydliggjort brister och utvecklingsområden i Arbetsförmedlingens lokala närvaro och stöd till arbetssökande och arbetsgivare.

”På nationell nivå har vi en bra dialog med Arbetsförmedlingen, och flera kommuner uppger att det strategiska arbetet fungerar. Men det som blir väldigt tydligt i de här undersökningarna, nu och tidigare, är att det lokala samarbetet och samverkan runt enskilda individer haltar på många håll. Detta trots att Arbetsförmedlingen har haft flera regeringsuppdrag att stärka den lokala närvaron”, konstaterar Monica Sonde, chef för avdelningen för utbildning och arbetsmarknad på SKR, i pressmeddelandet.

Enligt kommunerna har Arbetsförmedlingen inte tillräckliga resurser på lokal nivå för att stödja arbetslösa som står längre från arbete och nyanlända i etableringen, skriver SKR. Bara tolv procent av kommunerna uppger att Arbetsförmedlingen i hög eller mycket hög utsträckning uppfyller sitt uppdrag. Mer än nio av tio av kommunerna uppger att de själva utför arbetsuppgifter som borde göras av Arbetsförmedlingen.

Inte mer än var fjärde kommun anser att Arbetsförmedlingens resurser är tillräckliga för operativ samverkan med kommunen i enskilda individärenden, och bara tio procent anser att myndigheten har tillräckliga resurser att ge stöd till nyanlända i etableringsprogrammet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.