Kommuner tar över flygplats

SWEDAVIA2013-05-30

Snart tar kommunerna Sundsvall och Timrå över flygplatsen Sundsvall-Härnösand Airport från statliga bolaget Swedavia. Det blir slutet på en tre år lång process för personalen.

I juni tar kommunerna Sundsvall och Timrå över ägandet av flygplatsen Midlanda, eller Sundsvall Härnösand Airport, som det mer officiella namnet är.

Det var 2009 som regeringen tog beslut om vilka flygplatser som skulle ingå i det statliga ”nationella basutbudet”. Sedan dess har en dryg handfull flygplatser avyttrats.

Eftersom Härnösands kommun valt att inte delta i övertagandet byter flygplatsen namn till Sundsvall Timrå Airport.

”Namnbytet var en självklarhet eftersom det nu är Sundsvall och Timrå kommun som äger flygplatsen. Midlanda är egentligen ingen geografisk plats, att namnet på flygplatsen är densamma som våra städer gör det enklare för både nationella och internationella resenärer att söka upp oss”, säger flygplatschef Frank Olofsson till tidningen Dagbladet i Sundsvall.

För de femtio anställda innebär beslutet slutet på en tre år lång process, och också att deras anställning övergår från ett statligt bolag till ett kommunalt.

Sara Jönsson, fackförbundet STs representant på flygplatsen, säger till Dagbladet att alla 50 anställda i nuvarande Swedavia kommer att fortsätta sin anställning i det nya bolaget.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA