"Kommunerna tar stort ansvar"

SKL2009-08-21

Det är betydligt fler kommuner som tar emot ensamkommande barn och ungdomar än vad Migrationsverket uppger. Det hävdar Sveriges kommuner och landsting, SKL, i ett pressmeddelande.

Migrationsverket har kritiserat kommunernas ovilja att ordna mottagande för ensamkommande flyktingbarn och -ungdomar ända sedan ansvaret flyttades från verket till kommunerna för tre år sedan. Enligt SKL är det i dag 167 kommuner som har ordnat sådant mottagande, men bara 98 av dem har tecknat avtal med Migrationsverket.

– När vi diskuterar mottagandet av asylsökande barn och unga är det självklart viktigt att vi har rätt bild av verkligheten. Därför måste samtliga kommuner som gör en insats finnas med i statistiken, säger SKLs vd Håkan Sörman i pressmeddelandet.

I de 69 kommuner som inte har överenskommelser med Migrationsverket bor barnen hos släktingar eller vänner. Barnen har själva valt eget boende, ebo. Också kommuner som har överenskommelse med Migrationsverket tar emot ett stort antal barn därutöver enligt ebo, till exempel Stockholm, uppger SKL.

Eftersom ensamkommande barn och unga har samma rätt till stöd från socialtjänsten oavsett om kommunen har en överenskommelse med Migrationsverket eller inte tar också ebo-kommuner ett stort ansvar, anser SKL. Av alla ensamkommande barn och ungdomar bodde nästan 40 procent i kommuner utan överenskommelser med Migrationsverket i augusti.

Så sent som i början av månaden skrev Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson, Svenska Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin och barnombudsmannen Fredrik Malmberg i en debattartikel i Dagens Nyheter att bara 98 av landets 290 kommuner tar ansvar för de ensamkommande barnen:

”Mot bakgrund av kommunernas ovilja att ta emot de ensamkommande barnen under asylprocessen har Sverige i dag svårt att leva upp till våra åtaganden enligt FN:s barnkonvention som nu fyller 20 år.”

På Migrationsverkets hemsida publicerar verket vilka kommuner som har avtal om mottagande av ensamkommande barn och ungdomar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA