Annons:

Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.
Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Konkurrensverket får större befogenheter

KONKURRENSVERKET2021-01-28

Från 1 mars får Konkurrensverket större befogenheter, bland annat att besluta om konkurrens- och utredningsskadeavgifter. Det står klart sedan riksdagen på onsdagen fattat beslut.

Den nya lagstiftning som riksdagen har beslutat om innebär att Konkurrensverket som första instans får besluta i frågor om konkurrensskadeavgift. Konkurrensverket ska också få utökade befogenheter vid platsundersökningar och rätt att besluta om utredningsskadeavgift, det vill säga en sanktion mot företag som inte medverkar under utredningen av den överträdelse som företaget är misstänkt för.

Syftet är att stärka Konkurrensverkets tillsyn. Till grund för förändringarna ligger bland annat ett EU-direktiv vars syfte är att harmonisera och stärka konkurrenstillsynen inom EU.

Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten har tidigare kommenterat förslagen till ny lagstiftning för myndigheten i ett pressmeddelande:

”Den nya regleringen minimerar många direkta och indirekta hinder för ett effektivt samarbete mellan konkurrensmyndigheterna. En viktig förändring är att Konkurrensverket får beslutsbefogenheter som överensstämmer med övriga konkurrensmyndigheter inom EU”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA