Konkurrensverket vill skärpa regler

UPPHANDLING2013-09-20

Konkurrensverket vill förlänga preskriptionstiden för otillåtna upphandlingar från ett till två år. Myndigheten föreslår också andra skärpningar i lagstiftningen i en skrivelse till regeringen.

Sedan år 2010 kan otillåtna offentliga upphandlingar dras till domstol och leda till påföljd i form av så kallad upphandlingsskadeavgift. Konkurrensverket tycker att effekterna av lagstiftningen har varit positiva, men att en preskriptionstid på ett år är för kort. Därför föreslås en fördubbling till två år för att öka effektiviteten.

Konkurrensverket vill också bland annat få möjlighet att göra förelägganden vid vite, om att upphandlande myndigheter ska lämna uppgifter på begäran.

I sin skrivelse till regeringen redogör Konkurrensverket för sina erfarenheter av den skärpta lagstiftningen på upphandlingsområdet. En av förändringarna var att Konkurrensverket fick möjlighet att gå till domstol och ställa krav på upphandlingsskadeavgift för otillåtna offentliga upphandlingar.

De skärpta reglerna har medfört ökad respekt för regelverket, anser myndigheten. Lagen har bidragit till ökad effektivitet och rättssäkerhet. Lagen har också lett till att skattemedel används bättre till nytta för medborgarna, den offentliga sektorn och näringslivet, enligt skrivelsen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA