Kortare väntan hos STs a-kassa

A-KASSAN2010-10-25

Sedan sommaren har STs a-kassa börjat pressa ner sina väntetider. Men fortfarande är kön för lång. Kassaföreståndare Rolf Darner hoppas vara ikapp till årsskiftet.

I somras och i början av hösten var läget som allra värst: då listade Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, väntetiderna hos landets a-kassor och STs a-kassa tog jumboplaceringen.

De ansvariga på a-kassan gav flera förklaringar: nya regler som hade ökat administrationen, tekniska problem, ett nytt ärendehanteringssystem och många sjukskrivningar bland personalen.

Men nu är läget ljusare, säger a-kassans föreståndare Rolf Darner.

– Vi betar av. Antalet ärenden som inte blivit behandlade sjunker stadigt, säger han.

Fram till för ungefär en månad sedan tog det i snitt åtta veckor för ett nyinkommet ärende att börja handläggas – nu har den väntan halverats och ligger på fyra veckor.

– Alla är på plats efter semestern och vi har anställt ytterligare två personer. Det har gjort skillnad, uppger Rolf Darner.

Men fortfarande är läget inte under kontroll. Den totala väntetiden – från att ett ärende kommer in till dess att pengar betalas ut – är för lång och har bara sjunkit från tolv till elva veckor, enligt IAFs senaste statistik.

– Många i personalen har fyllt kvoten för övertid. Det finns gränser för hur mycket man kan jobba. Vårt mål är att börja handlägga ett ärende samma vecka som det kommer in och jag bedömer att vi kan nå dit kring årsskiftet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

A-kassa
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA