Kraftigt lyft för statliga VD-löner

NYHET2005-03-29

Verkställande direktörer i statliga bolag ökade sina löner med i snitt 5,4 procent förra året. För styrelseordföranden gick det ännu bättre: arvodena höjdes med nästan 15 procent.

Genomsnittssvensken fick en löneökning på 3,2 procent år 2004, enligt Medlingsinstitutet. Men det behöver inte ledande personer i statliga bolag nöja sig med, visar en kartläggning som Dagens industri gjort. I tjugo granskade bolag var det genomsnittliga lönelyftet för VD 5,4 procent.

I det ingår förmåner, men inte pensionsavsättningar och eventuell bonus.

Styrelseordförandena i dessa bolag fick i snitt 14,9 procent högre arvode än året innan. I en klass för sig ligger Marianne Nivert (Posten) och Curt Persson (SOS Alarm) som fick arvodeshöjningar på 33,3 procent.

Även Sten Olsson, ordförande i fastighetsbolaget Vasallen, räknar DI upp med 33,3 procent. Enligt Vasallens informationschef Karin Jacobsson är detta dock fel, eftersom det jämförda arvodet för 2003 gällde endast nio månader.

Postens Marianne Nivert och Dag Klackenberg på Vattenfall har de högsta arvodena, 400 000 kronor.

Bland VD:arna var 2004 ett särskilt givande år för Vasakronans Håkan Bryngelson, som fick ett lönelyft på 12,8 procent. Därmed kom han upp i en årslön på 3,5 miljoner kronor.

Löneligan toppas dock av Lars G Josefsson på Vattenfall (5,5 miljoner kronor) och Erik Olsson på Posten (4,9 miljoner kronor).

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA