Kraftigt ökade återkrav för assistans

FÖRSÄKRINGSKASSAN2022-01-25
Under de senaste två åren har Försäkringskassan krävt tillbaka närmare en miljard kronor av utbetald assistansersättning, uppger SVT. Under 2018 och 2019 låg återkraven på drygt 100 miljoner kronor per år.

Enligt Försäkringskassans uppgifter till SVT är det bättre samarbete med andra myndigheter som ligger bakom de ökade återbetalningskraven.

”Vi har ju blivit bättre på alla områden för felaktiga utbetalningar. Assistansersättningen är ofta väldigt stora belopp som vi betalar ut och då är det klart att när vi upptäcker felaktiga utbetalningar så blir det ju inte så konstigt att just assistansersättningen sticker ut”, säger Fredrik Falk vid Försäkringskassan till SVT.

De totala kostnaderna för den statliga assistansersättningen beräknas landa på 24,4 miljarder kronor under förra året. Enligt Försäkringskassans prognoser kommer utgifterna att fortsätta öka de närmaste åren, uppger SVT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.